Vi står för frakten vid garantiärenden!
Vid köp av symaskin på symaskinskungen.se har kunden FULL garanti, där vi står för fraktkostnaden vid garantiärende.
Symaskiner kan man räkna in som 4 grupper. (Mekanisk, Elektronisk, Overlock och Broderimaskin)
1. Mekanisk maskin ställer man in sömmen, stygnlängden, stygnbredden för sig med rattar. Så du får den sömmen som du vill ha.
2. Elektronisk maskinen ställer man in sömmen med en enkel knapptryckning så ställer sömmen in sig automastisk både stygnlängden och stygnbredden. Men detta kan man ändra beroende på vad man själv vill ha! Du får även information av maskinen vilken pressarfot, pressarfot tryck och trådspänning du skall använda för att få ut det bästa av sömmen.
3. Overlock är en kantmaskin med 2, 3, 4 eller 5 trådar. Overlock använder man när man syr ihop kläder t.ex. Sidan på alla tröjor och T-shirt för maskinen klipper tyget först innan den fållar tyget. Man kan välja mellan olika sömmar t.ex. Small kantsömnad, Bredd kantsömnad, Flatlock, Säkerhetssöm, Rullfåll och täcksöm/Kedjesöm.
4. Broderimaskin är i grund och botten en elektronisk maskin fast man kan koppla till en broderi enhet så man kan sätta på en broderibåge så att man kan göra sina mönster. Köp av en broderimaskin får man broderi bilder med som är lagrade i maskinen, men man kan också köpa till ett dataprogram så att man kan skapa sina egna broderier/bilder. Där finns även texter i olika storlekar.
Hur du väljer symaskin
Att kunna använda en symaskin är en praktisk färdighet att ha, dels eftersom det är en underbar hobby men också eftersom det kan spara dig massor av pengar. Du kan använda en symaskin för att göra alla möjliga fantastiska saker, från kläder till julpynt till inredningsdetaljer, så att du kan njuta av en avkopplande kväll med din maskin samt skapa ett fantastiskt objekt i gengäld för allt ditt hårda arbete.
Om du har funderat på att köpa en symaskin så vet du redan att det finns hundratals olika modeller att välja mellan, vilket kan göra det svårt att veta vilken som är bäst för dig.
Vår köpguide för symaskiner kommer att ge dig all information du behöver om symaskiner så att du kan avgöra vilken modell som är rätt för dina behov.
Det finns tre huvudsakliga typer av symaskiner tillgängliga. Dessa är elektroniska, datoriserade och overlock symaskiner.
Elektroniska symaskiner Maskinens hastighet kan styras via en fotpedal så att händerna är fria att arbeta med tyget. Elektroniska maskiner varierar kraftigt i pris och kapacitet, men grundläggande modeller har fortfarande ett bra urval av sömstilar och -längder.
Datoriserade symaskiner Denna typ av maskin har flera motorer som styr olika funktioner. Datoriserade maskiner innehåller ett chip som kan lagra hundratals avancerade systilar och typer av sömmar, samt producera extremt precisa och korrekta resultat. De har i allmänhet en skärm och en styrplatta så att du kan ställa in program och alternativ. Du har också möjlighet att ladda ner annan information till maskinen.
Overlock symaskiner Overlock-symaskiner är konstruerade för att ge fållar och sömmar en professionell finish, vilket kan vara användbart om du planerar att göra massor av kläder eller inredningsdetaljer såsom gardiner och överkast De är dock inte ett substitut för datoriserade eller elektroniska symaskiner eftersom de inte kan utföra alla de funktioner du kan tänkas behöva.
För att välja rätt symaskin behöver du en som utför de funktioner du kommer ha användning för. Följande tabell visar de vanligaste symaskinsfunktionerna och vad de används till.
Urval av sömmar: Med en grundläggande modell får du ett urval av sex olika sömmar, medan bästa modellerna kan ge fler än 300. Det är viktigt att ha knapphålssöm, sicksack och raksöm tillgängliga för grundläggande sömnad, men om du vill göra mer avancerade saker behöver du dekorsöm, osynlig fållsöm, overlock-söm och quiltningssöm.
Friarm: En friarmsfunktion kan användas om du ska sy runt byxben, manschetter och dylikt.
Pressarfötter: Majoriteten av symaskiner har två eller flera pressarfötter (den del som håller ner tyget så att nålen kan passera över det). Olika fötter kan hjälpa till med olika arbeten som att sy runda knapphål eller sy på dragkedjor. Du kan få massor av olika pressarfötter som kan tas loss, såsom lätta fötter för sömnad av ömtåliga material.
Justerbart pressarfotstryck: Detta hjälper symaskinen att arbeta med tyger av olika vikt. Tjockare tyger behöver mer tryck och tunnare tyger som siden kräver ett lättare tryck.
Spole: Du kan hitta maskiner med toppmatad och frontmatad spole. Frontmatade spolar finns ofta på mer grundläggande maskiner eftersom spolkapseln måste avlägsnas när den behöver bytas. Toppmatade spolar anses i allmänhet lättare att arbeta med.
Informationsfönster: De flesta datoriserade symaskiner har ett informationsfönster som visar vilka program och inställningar du använder och visar också när du ändrar inställningar.
Nålpåträdare: Denna utför det besvärliga jobbet med att trä tråden genom nålen så att du inte behöver göra det själv.
Nålplatta: Denna går runt nålen vid basen av maskinen, går över matartänderna och döljer spolen.
Matartänder: De små ”tänderna” som drar tygen genom nålplattan medan maskinen arbetar.
När du väljer en symaskin bör du även ta hänsyn till följande faktorer:
Budget Om du just har börjat sy är det nog bäst att börja med en enklare modell eftersom de är lättare att använda. Du kan köpa en anständig maskin som kommer att ha alla funktioner du behöver för att komma igång för mindre än 2000 kronor. När du har fått upp självförtroendet eller om du bestämmer dig för att sy mer regelbundet kan du uppgradera till en mer komplicerad maskin. Dessa kan kosta upp till 100 000 kronor.
Lagring och viktSåvida du inte är så lyckligt lottad att du har ett eget syrum i ditt hem så kommer du att behöva lagra din maskin någonstans och ta ut den varje gång du ska använda den. Därför är det viktigt att välja en modell som kan lagras lätt och väger tillräckligt lite för att flyttas runt.
TillbehörDet finns massor av tillbehör till symaskinen som du kan köpa efter att du övat upp dina färdigheter, så se till att välja en modell som det finns många tillbehör till.
StyrkaOm du tror att du kommer sy med tjocka och tunga tyger så bör du se till att du väljer en maskin som är stark nog för att klara av detta.
Att ha en symaskin kan för somliga vara ett fantastiskt sätt att släppa loss sin kreativitet på. För andra är det mest ett nödvändigt ont. Oavsett var på skalan du befinner dig så finns det en symaskin för just dina behov.
Man kan dela in symaskiner i fyra olika grupper.
Mekaniska symaskiner.
På en mekanisk symaskin väljer du vilken söm du vill ha med en ratt eller en knapp. Därefter ställer du in sömmens längd och bredd med rattar eller vred. Ofta finns det instruktioner för inställningarna på maskinen, annars finns det i instruktionsboken.
Husqvarna Viking H-Class serien.
Singer Tradition serien.
Singer Simple serien.
Husqvarna Viking Emerald 118 & 116
Pfaff Select 4.2 & 3.2
Pfaff Smarter 160S & 140S
Singer Heavy Duty 6335 Denim, 4432, 4423, 4411.4432 BLACK LIMITED EDITION
Husqvarna Viking Emerald 118
Paff Select 4.2
På en elektronisk symaskin väljer du söm med en eller ett par knapptryck. Maskinen ställer själv in sömmens längd och bredd, och du kan givetvis justera sömmen enligt dina önskemål. På de lite enklare elektroniska symaskinerna får du instruktioner i displayen angående hur du ska ställa in pressarfotstrycket och trådspänningen. De lite mer avancerade elektroniska maskinerna gör även de inställningarna automatiskt.
Husqvarna Viking Jade 20
Smarter by Pfaff 260C
Pfaff Passport 3.0 & 2.0
Singer Heavy Duty
Husqvarna Viking Brilliance 75Q
Husqvarna Viking Sapphire 930
Husqvarna Viking Opal-serien
Pfaff Expression-serien
Pfaff Ambition-serien
Pfaff Expression 720
En broderimaskin är i grunden en elektronisk symaskin. För att kunna brodera på en broderimaskin monterar man enkelt på en broderenhet. Tyget man vill brodera på spänner man fast i en broderibåge och klickar fast på broderenheten. Det ingår bilder och alfabet man kan brodera när man köper maskinen. Men man kan även köpa till fler bilder och om man vill kunna stygnsätta egna bilder kan man komplettera med ett broderiprogram för datorn.
Husqvarna Viking Designer Jade 35
Pfaff Creative Ambition 640
Husqvarna Viking Topaz
Pfaff Creative 4.5
Husqvarna Viking Epic 2
Pfaff Creative Icon
En overlockmaskin är ett komplement till en vanlig symaskin och kan sy med 2, 3, 4 eller 5 trådar. Man får ett väldigt professionellt och hållbart resultat på sina projekt med en overlockmaskin eftersom den skär rent kanten innan den syr sömmen runt kanten. Det är perfekt med en overlockmaskin om man syr mycket i trikå eftersom sömmen blir något töjbar och klarar påfrestningar bättre. Men det blir som sagt en proffsigare finish på alla dina projekt. På en overlockmaskin kan man även sy rullfållar och kantavslutningar som blir riktigt fina på exempelvis chiffong. De lite mer avancerade overlockmaskinerna kan förutom overlocksömmar även sy coverstitchsöm också kallad täcksöm. För att kunna sy täcksöm krävs det att man trär om och ändrar maskinens inställningar. Det kan ibland upplevas som ett litet fartgupp i den kreativa processen och om man vill undvika detta kan man komplettera sin vanliga symaskin och overlockmaskin med en ren coverstitchmaskin som enbart syr täcksöm.
Singer Heavy Duty serien
Husqvarna Viking s15
Husqvarna Viking Amber Air S 500
Husqvarna Viking Amber Air S 600
Pfaff Admire Air 6000
Pfaff Admire Air 7000
En kombinerad overlock- och täcksömsmaskin erbjuder följande funktioner:
Alla overlock-sömmar som en vanlig overlockmaskin kan göra.
Alla täcksömmar som en täcksömsmaskin erbjuder.
Kombinerade overlock- och täcksömmar, såsom säkerhetssöm.
Mångsidighet: Du har tillgång till alla sömmar, inklusive säkerhetssöm.
Utrymmeseffektiv: En maskin tar upp mindre plats än två separata.
Kostnadseffektiv: En coverlock-maskin är oftast billigare än att köpa en separat overlock- och täcksömsmaskin.
Enkel trådhantering: Du kan använda samma trådkoner för båda funktionerna.
Byte mellan funktioner: Att växla mellan overlock och täcksöm kan upplevas som krångligt och tidskrävande, beroende på maskinens modell. De bästa modellerna, såsom Husqvarna viking S21,Amber Air s 500, Amber Air s600, Pfaff Admire Air 6000 och Pfaff Admire 7000
gör detta byte snabbt och enkelt (ca 2-3 minuter). Billigare maskiner kan dock vara betydligt mer komplicerade och tidskrävande.
Arbetsflödesavbrott: Även om de dyrare maskinerna gör det lätt att byta, kan det ändå upplevas som att arbetsflödet avbryts, speciellt om man behöver byta ofta mellan overlock och täcksöm. Detta beror på vad man syr. Exempelvis, om man syr en t-shirt, syr man alla overlock-sömmar först och byter sedan till täcksöm för fållning, vilket inte är problematiskt.
Specifika behov: För projekt där man ofta växlar mellan olika sömmar, såsom vid dekoration med trippel-coverstitch på kalsonger, kan det vara mer optimalt att ha en separat overlock- och täcksömsmaskin.
Husqvarna Viking S21
Våra favoriter är dessa. Husqvarna viking Amber Air s600 Pfaff Admire Air 7000
Singer Coverstitch 14T970C
Är man inte så van vid att sy men känner att man har ett intresse och vill utveckla det, kan det vara bra att satsa på en elektronisk symaskin direkt. Eftersom den gör eller hjälper till med inställningarna så kan man istället koncentrera sig på det roliga, att skapa!
Om du istället är typen som tycker att symaskin mer är ett nödvändigt ont kanske det passar dig bättre med en mekanisk symaskin. Om man vet med sig att man kommer att sy i kraftigare tyger, typ kapell och markis så är det bäst att satsa på en maskin i klassen bättre mekanisk symaskin.
Har ni några frågor om vilken symaskin som passar just dig bäst kontakta oss.
mail. kontakta@symaskinskungen.se
alternativt via telefon. 040-89512